Kezdem a textil pelenkázást

A textil pelenkák jobbak az Ön számára, gyermeke számára és a környezet számára is. Ezért is dönt egyre több szülő a textil pelenkázás mellett.

Jobb az Ön számára: Textil pelenkák használatával sok pénzt tud megtakarítani, főleg, ha másik gyereknél is használja. Viszont, akár egy gyerek napi textil pelenkázása esetén is lényeges összeget tud megspórolni. Jobb a gyermekének: Az újra használható pelenkák nedvszívó anyagból készülnek, nem tartalmaznak kémiai anyagokat tartalmazó géleket, melyeket az egyszer használatos pelenkákban találunk. Ez csökkentheti a kicsi popsi kiütéseit. Tanulmányok* bizonyították, hogy gyermekének ötször magasabb esélyel lesz kiütéses a popsija, amenyiben eldobható pelenkákat használ. Ez azzal magyarázható, hogy az eldobható pelenkákban használt vegyszerek előidézik a szárazság érzetét, akkor is, ha valójában nedvesek; ezért tovább hagyjuk rajta a kicsin a pelenkát. A kiütések keletkezését így több tényező is befojásolja, mint a betegség és hasmenés, fogzás, étel allergiák, gyermek kozmetikumokra való reakció, mint a nedves törlőkendők vagy krémek, és sok más. Azon csecsemők, melyek textil pelenkát viselnek hozzávetőleg 6 hónappal korábban is elkezdhetnek rá szokni a bilire, mint az eldobható pelenkát viselő gyerekek. Ez segítheti Őket a fejlődésükben és függetlenségükben.

Jobb a környezete számára: Új információk* alapján a textil pelenkák akár 40%-al is jobbak a környezet számára, mint az eldobhatók. Egy baba átlagban 4000 teli pelenkát produkál, melyeknek minden egyes darabjának akár 500 évig is tart a természetben való lebomlása.

Referenciák: Br J Gen Pract, 1997 Aug: 47 (421): 493-7 Getting to the Bottom of Nappy Rash, University of Bristol. *Nem oficiális megfigyelések alapján, azon gyerekek, amelyek textil pelenkát használnak, akár 6 hónappal korábban is kezdik a bilire tanulást, mint az eldobható pelenkát viselő gyerekek. ***Environment Agency Lifecycle Assessment for Disposable and Reusable Nappies in UK, 2008

Textil pelenkáink a legegyszerűbben használható textil pelusok. Úgy vannak megtervezve, hogy használatuk gyors és kornak megfelelő legyen. Olyan anyagokból készültek, melyeket efektíven és gyorsan lehet mosni. Amint a pelus megtelik, elég belehejezni a Bambino Mio pelenkatartó vödörbe, és ott marad, amíg a vödör meg-nem telik, hogy így a lehető legefektívebben lehessen kimosni. Ezután elég a kicsire tiszta pelust tenni.

A modern textil pelusok már sokkal kissebbek mint elődjeik, a klasszikus pelenkák, és kicsit nagyobbak mint az új eldobható pelenkák. Pelenkáink a felhasznált anyagok nedvszívó képességére támaszkodnak és nem a vegyszerekre, melyeket az eldobható pelenkák tartalmaznak. Ha az eldobható pelus tele van, felpuffad, amivel megnöveli méretét.

A textil pelenkák mennyisége, amire szükség lesz, több tényezőtől is függ, ezek között attól is, hogy teljes mértékben textil pelenkát szeretne használni, vagy sem. Vannak szülők, akik otthon textil pelenkát, míg az otthonukon kívül eldobhatót használnak. A másik tényező, amit figyelembe kell venni, hogy milyen gyakran fogja őket mosni. Olyankor is szükség lessz, ugyanis, tiszta pelusra, mikor a használtakat éppen mossa, vagy szárítja. A használt pelusokat általában 2-3 naponta szokják mosni.

Próba céljából megvásárolhatja a Miosoft típusú két-részes próba csomagjainkat, vagy az egyesével csomagolt „Miosolo all-in-on“ típust. Ez egy efektív módja a textil pelenkák kipróbálásának még az előtt, hogy a nagyobb mennyiség, vagy nagyobb kiszerelés megvásárlása melett döntene.

A textil pelenkák használata

Mielőtt elkezdi használni a pelenkákat, szükség lesz legalább egyszer kimosni*. Néhány mosás után a pelenkák nedvszívó képessége megnövekszik. 40 °C-on ajánljuk mosni a pelenkákat, biológiai mosószer használatával. Mosáskor ne használjon öblítőt, mivel az negatívan befojásolhatja pelenkái nedvszívó képességét.

*Figyeljen oda arra, hogy a megfelelő típusú és méretű pelenkát vegye meg, mivel mosás után már nem tudjuk őket vissza venni, sem kicserélni.

Ugyan olyan gyakran mint az eldobható pelenkát. A pelenkát 2-4 óránként kéne ellenőrizni, viszont ez igazán a gyermekén függ.

Természetesen! A textil pelenkák az éjszaka folyamán ugyan olyan megbízhatóak mint az eldobhatóak. Mikor már a kicsi már egész éjjel alszik, a textil pelenkák kimondottan a legjobb választás. A szülőktől nagyon jó visszajelzéseket kapunk a miosolo all-in-one pelenkákra, elégedettek a pelusok kiváló nedvszívó képességével. Ha éjszakára szeretné gyermekére adni a pelust, úgy, hogy kibírja a 8-10 órás alvást, javasoljuk megemelni nedvszívó képességét azzal, hogy bele tesz egy mioboost nedvszívó betétet.

Csomagoljon be pelenkázó táskájába mindent, amire szüksége lehet, beleértve az elegendő mennyiségű pelenkát. Pelus csere után helyezze azt egy vízhatlan táskába. Ha hazaérkezett, helyezze át a táska tartalmát a pelenka tároló vödörbe, vagy egyenesen a mosógépbe. Ennyire egyszerű!

A papírbetétek védik a pelenkát a szennyeződéstől. Ha ki kell cserélni a pelenkát, egyszerűen vegye ki a papírbetétet és dobja ki. Ha a mioliners papírbetét csupán nedves, komposztba i dobhatja, a szennyezettet pedig ki lehet dobni a szemétbe.

Van két fajta születéstől bilizésik megfelelő pelenkánk: a miosolo all-in-one és a kétrészes miosoft pelenka rendszer. A miosolo pelenka és a pamut miosoft pelenka univerzális méretűek és tökéletesen passzolnak a kicsinek születéstől fogva egészen a bilire szoktatásikg. A „születéstől egészen a bilire szokásig“ kifejezés tehát a pelenka méretére vonatkozik, nem élettartamára.

Hogy a pelenkák a lehető legtovább bírják, 40 °C-on ajánljuk őket mosni egy adag miofresh fertőtlenítő szer, továbbá miofresh mosószer használatával és levegőn való szárítással. A pelenkák gyakori mosása magas hőfokon és dobszárítóban való szárítása a pelenka korai elhasználódásához vezethet. További tanácsokért a Bambino mio pelenkák mosásával kapcsolatban olvassa el Mosás és szárítás szekciónkat.

Az összes Bambino Mio termékre 24 hónapos jótállás vonatkozikl. A Bambino Mio kicserél bármilyen terméket, mely a vásárlástól számított 24 hónapban gyártási hiba jelét mutatja (nem vonatkozik az általános elhasználódásra) abban az esetben, hogy a termék rendeltetés szerűen volt használva és megfelelő módon volt mosva.

 

Mosás és szárítás

Mosás előtt gyűjtse a használt pelenkákat a pelenka vödörbe. Az elsőre szórjon egy adag Miofresh mosószert. Ez biztosítja, hogy a vizelet a vödörben nem fog szétbomlani és hogy nem fog kellemetlen szag keletkezni. A pelenkákat nem szükséges áztatni. Egyszerűen helyezze a vödörbe, amíg össze nem gyűlik elég a mosás elindításához. A mosás napján vegye ki a mosó hálót a vödörből és helyezze a mosógépbe. A pelenkák a hálóban lesznek kimosva, így hozzá sem kell érni a szennyezett pelenkákhoz

Nagyon fontos, hogy mosáskor mindent úgy csináljon, ahogy az a mosási útmutatón fel van tüntetve. Mosás előtt távolítson el minden nagyobb szennyeződést a pelusról. Hogy a pelenkákat a lehető legtovább tudja használni, ajánljuk rendszeres mosásukat 40 °C-on egy adag miofresh fertőtlenítővel együtt és kötélen való szárításukat. A Miofresh felfrissíti a pelenkákat és megfosztja őket a kellemetlen szagogtól. A gyakori mosás és szárítás magas hőfokon korai kopáshoz vezethet. Ne használjon öblítőt, mivel ez csökkenti a pelenkák nedvszívó képességét. Figyelmeztetjük, hogy az élénk színek idővel kifakulhatnak.

A miofresh egy fertőtlenítő szer, mely nem káros a környezettel szemben és biológiailag lebomlik. Mosás közben képes elpusztítani a kórokozókat már alacsony hőfokon és pótolhatatlan a textil pelenkák rendszeres mosásánál. Más fertőtlenítőktől eltérően nemtartalmaz enzimeket, szintetikus parfümöket, klóros fehérítőket és optikai világosítókat. Egy adag miofresh fertőtlenítőt ajánluk hozzá adni a mosószerhez. Így kitisztítja és felfrissíti pelenkáit és megszabadítja őket a kellemetlen szagoktól.

A pelenkákat hagyományos módon ajánljuk szárrítani, kötélen. Ne tegye ki őket egyenes hőnek. Száríthatóak dobszárítóban alacsony hőfokon. Gyakori szárításuk és egyenes hővel való kezelésük viszont korai elhasználódáshoz vezethetnek. A pelenkákat nem szabad vasalni.

Két fajta mosószer van: biológiai és nem biológiai (enzimek nélkül). A nem biológiai mosószerek használatánál alacsonyabb az esélye a bőr irritációjának. A biológiai mosószerekben található enzimek a folteltávolítás felgyorsítására szolgálnak. Az optikai világosítók és szintetikus parfümök használatánál a fehérnemű világosabb és frissebb az illata. Az enzimek egy része mosás után a fehérneműben maradhat és allergiás reakciót válthat ki. Ha gyermekének nagyon érzékeny bőre van, mosás után még néhányszor ki fog kelleni öblíteni a pelenkát, hogy az optikai világosítók és szintetikus parfümök hátramaradt részeit kimossa belőlük. Vagy használhat nem biológiai mosószert, ami ezeket az összetevőket nemtartalmazza. Nem minden nem biológiai (enzim mentes) mosószer egyforma. Az összes fehérnemű mosására szolgál, de nem létezik két teljesen egyforma márka. Mindegyik márkának megvannak a saját módszerei, hogyan gyártsanak nagyobb mennyiségű mosószert alacsonyabb áron, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a drágább márkák ezáltal jobbak is. A textil pelenkák esetében, a kimondottan textil pelenkák mosására kifejlesztett mosószerek nagyobb nedvszívó képességet tudnak biztosítani, jobb folt eltüntetést és nem iritálják a babák bőrét. A Bambino Mio miocare mosószere hipoallergén és nem biológiai mosószer, ideális tehát a kisbabák érzékeny bőre számára. Lehetővé teszi az efektív mosást már alacsonyabb hőfokoknál is.

Termékeink természetét tekintve nem tudjuk garantálni, hogy a pelenkákon nem keletkeznek idővel foltok, viszont a miofresh fertőtlenítő használata segítt megelőzni a nem kívánt foltok kialakulását. Egy adag (15 ml) fertőtlenítőt ajánluk hozzá adni minden mosáshoz. Ha már folt keletkezett, áztassa be a pelenkát langyos miofresht tartalmazó folyadékba 2 órára (minden 5 liter vízhez tegyen 30 ml miofresh fertőtlenítőt). Az áztatás után tegye be a pelenkát mosni 40 °C és a mosás végén öblítse ki kétszer. Nagyon fontos, hogy a mosás folyamatában a miosolo all-in-one esetében csupán a pelenka belső részét áztassa be. A laminált külső réteget ne helyezze a folyadékba. A Bambino Mio nem vállal felelősséget a pelenkák nem megfelelő mosása által keletkezett károsodásokért.

A kellemetlen szagok eltávolítása és a puhaság megújítása érdekében ajánljuk a textil pelenkák alapos tisztítását minden 4-5 hónapban. Egyszerűen áztassa a pelenkát langyos vízbe miofresh-el együtt 2 órára (minden 5 liter vízhez tegyel 30 ml miofresh fertőtlenítőt). Az áztatás után tegye be a pelenkát mosni 40 °C-on és mosás végén öblítse ki kétszer. Amennyiben lehetséges, szárítsa a pelenkákat egyenes fényen. Megjegyzés: A miosolo all-in-one esetében csupán a pelenka belső részét áztassa be. A laminált külső réteket nehelyezze a folyadékba. A Bambino Mio nem vállal felelősséget a pelenkák nem megfelelő mosásával kapcsolatos károsodásokért.

Ha gond lenne

Több oka is lehet annak, hogy a pelenka átázik:

a. Elég gyakran cseréli a pelenkát? A textil pelenkát 2-4 óránként kell cserélni, úgy, mint az eldobható pelenkákat. Ahogy gyermeke nől, lehetséges, hogy ennél gyakrabban is cserélni kell a pelenkát.

b. Használ papírbetétet? Bizonyosodjon meg arról, hogy a papírbetét egyenesen fekszik a pelenka felületén, nincs alá gyűrődve, és így dupla réteget képez.

c. Használ krémeket pelenkázáskor? Víz alapú krémeket ajánlunk használni, mivel az olajok, melyeket a krémek tartalmaznak, csökkenthetik a pelenka nedvszívó képességét. Pelenka csere közben vigyen fel egy vékony réteg víz alapú krémet a baba bőrére és mindig használjon papír betétet.

d. Megfelelően előkészítette a pelenkát a használatra? Kimosta a pelenkát legalább egyszer mielőtt először használta? Ellenőrizze, hogy a papírbetét egyenesen fekszik a pelenka felületén. Bizonyosodjon meg arról, hogy megfelelő méretű miosoft pelenka külsőt használ, és hogy a pelenka helyesen van bele rakva. Itt találja a mosoft pelenka használatának útmutatását.

e. A pelenkát a babához kell igazítani. Úgy, mint minden ruhadarab esetében, a pelenka nem lehet túl feszes, sem túl laza. Kérjük, bizonyosodjon meg arról, hogy a megfelelő méretű pelenkát használja. Amennyiben miosolo all-in-one pelenkát használ, használja a patentotak, melyek segítségével szabájozni tudja a pelenka hosszát, és a tépőzárat, hogy beállítsa a derék és a lábak körüli szélességet. Amennyiben miosoft pelenka rendszert használ, bizonyosodjon meg róla, hogy megfelelő méretű pelenka külsőt használ, és hogy a benne lévő pelenka helyesen van belehelyezve. Az útmutatót itt találja. Bizonyosodjon meg róla, hogy a pelenka körbe fogja a kicsi hasát és csombjait. A tépőzár segítségével tudja szabájozni a lábak körüli nyílás szélességét. Amennyiben a kétrészes miosoft pelenka rendszert használja, bizonyosodjon meg róla, hogy a pelenka helyesen bele van tűrve a pelenka külsőbe a pocaknál és lábaknál is.

f. Maga a pelenka nedvszívó képessége nem mindig elég. Ha gyermeke nagyobb lesz, előfordulhat, hogy meg kell erősíteni a pelenka nedvszívó képességét. A nedvszívó betét hozzá adása tökéletes módja annak, hogy maximalizálja a pelenka nedvszívó képességét. Ha már kipróbálta a mioboost betétet és nem segített, valószínűleg szükség lesz a pelenka alapos áttisztítására, az ún „strip washing“ segítségével. További információkat erről az eljárásról a Mosás és szárítás szekcióban talál.

 
×

TOP